Estem buscant doctors que vulguin presentar candidatures per a realitzar un contracte de 18 mesos centrat en l'estudi de la sequera amb models i dades de teledetecció.

Data límit per a la presentació de candidatures: 28/04/2019

Tema

Estudi dels processos de sequera a la península Ibèrica mitjançant modelització i teledetecció

Institució

Observatori de l’Ebre - Universitat Ramon Llull

Roquetes (Tarragona), Espanya.
http://www.obsebre.es - http://www.url.edu

Supervisor

Dr. Pere Quintana-Seguí (Observatori de l’Ebre-URL)

Font de finançament

El contracte es finança amb fons lligats al projecte HUMID (CGL2017-85687-R)

Salari

El salari brut anual es de 26.400,00 €.

Perfil del candidat

El candidat ha de ser doctor en física, hidrologia, meteorologia, climatologia, enginyeria civil o similar.

 • Experiència en l’ús de models hidrològics, LSM (land-surface model) o similar.
 • Experiència en l’ús de dades de teledetecció, especialment d’humitat del sòl.
 • Capacitat de programació científica en Python, R, Matlab o similar i amb FORTRAN (opcional).
 • Capacitat de redactar i publicar articles científics en llengua anglesa i de participar en congressos científics internacionals també en llengua anglesa.

Descripció del tema del post-doc

El postdoctorand treballarà en simulació hidrològica a gran escala amb la cadena de modelització hidrològica SASER (SAFRAN-SURFEX-EAUDYSEE-RAPID) i amb dades d'humitat de la superfície del sòl provinents de la teledetecció, amb l'objectiu de comprendre millor els processos de sequera en un entorn antropitzat (Conca de l'Ebre i Península Ibèrica).


Els detalls del treball es decidiran amb la persona contractada, d'acord amb la seva experiència i habilitats, sempre dins dels objectius del projecte HUMID.

Descripció del projecte

Comprensió i modelització hidrològica de la sequera ibèrica / Hydrological Understanding and Modeling of Iberian Drought (HUMID)


La sequera és un important risc climàtic resultat de complexes interaccions entre processos atmosfèrics, processos en la superfície continental i la gestió dels recursos. La sequera té un gran impacte socioeconòmic a Espanya a causa de l'escassetat i l'alt aprofitament del recurs. Els estudis recents mostren que la sequera està augmentant en freqüència i és més severa. Els escenaris climàtics mostren que la sequera seguirà augmentant en intensitat, severitat i durada en el futur, causant més competició pels recursos hídrics.


HUMID estudiarà la utilitat dels models LSM en un context d'estudi de la sequera. S'avaluarà si aquests models reprodueixen de manera adequada els processos i característiques de la sequera, tant quan funcionen de manera independent, com quan s'utilitzen en el si d'un model climàtic regional (RCM). A més, es millorarà el model SASER, un model hidrològic distribuït i de base física per a la península ibèrica, basat en el LSM SURFEX. En aquest cas, s'introduiran els embassaments en el model per estudiar l'impacte que tenen aquests en els processos de sequera. Per a això, s'elaboraran models que reprodueixin les regles de gestió dels principals embassaments d'irrigació de la conca de l'Ebre.


En col·laboració amb una empresa innovadora del sector, HUMID també utilitzarà productes de teledetecció d'última generació, principalment d'humitat del sòl, per valorar la utilitat d'aquesta informació per al seguiment de la sequera. També s'estudiarà com aquesta pot complementar-se amb els LSM, tant per validar la humitat del sòl simulada, com per combinar-la amb la informació del model, mitjançant índexs i, si possible, mitjançant assimilació.


HUMID estudiarà, en col·laboració amb les parts interessades (stakeholders), com elaborar índexs de sequera útils per als gestors, que es basin en les dades observades, ja en ús, en combinació amb les dades de modelització i de teledetecció, garantint que els resultats del projecte tindran un impacte real en la societat.

Requisits

Els candidats han de:

 • Ser nacionals de qualsevol estat membre de la Unió Europea o, en el cas de ciutadans de països que no siguin membres de la UE, acreditar residència legal i permís de treball a l’Estat espanyol.
 • Ser majors d’edat.
 • Acreditar titulació oficial de doctor en Física, Hidrologia, Meteorologia, Clima, Enginyeria Civil o similar; o certificar que s’ha defensat la tesi amb èxit.

Candidatures

Les persones interessades que reuneixin els requisits, poden sol·licitar la seva incorporació a l’oferta enviant un e-mail a l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. incloent el codi “HUMID-Post-doc” a l’assumpte.


El termini per presentació de sol·licituds és 28 d’abril de 2019 a les 23:59 de l’hora oficial a l’Espanya peninsular.


Amb la sol·licitud presentada per prendre part en aquest procés, la persona candidata declararà que reuneix els requisits establerts a la secció anterior i adjuntarà la següent documentació:

 • Currículum Vitae.
 • Títol de doctor (o certificat que acrediti que la defensa de la tesi s’ha realitzat i superat amb èxit).
 • Fotocòpia del DNI, passaport o de qualsevol altre document d’identitat legal a la Unió Europea
 • Carta de motivació acreditativa del seu interès per ocupar el lloc de treball, de no més de quatre pàgines d'extensió.
 • Cartes de recomanació (opcional).
 • Llistat de publicacions científiques del candidat (tesi doctoral, informes de projecte i/o articles científics).
  • En el cas dels informes, la tesi doctoral i dels articles que no s’hagin publicat en modalitat open access, s’adjuntarà còpia electrònica dels documents

Bases de la convocatòria

Les bases de la convocatòria es poden trobar en aquest enllaç:


http://www.obsebre.es/images/oeb/pdfs/ca/Contractatacio/bases-contractacio-postdoc-humid_DAs.pdf

Contacte

Per qualsevol consulta es poden dirigir a: Dr. Pere Quintana-Seguí (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) afegint HUMID a l’assumpte del missatge.