Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Roquetes (Tarragona), 1 d’abril de 2016—El proper dijous 14 d’abril a les 19h, a l’Ajuntament de Roquetes, es presentarà el llibre “Diario en tiempo de Guerra”, que recull, en edició facsímil, el diari del P. Lluís Rodés Campderà, SJ, escrit a l’Observatori de l’Ebre durant els anys de la Guerra Civil espanyola. Rodés fou el director de l’Observatori entre l’any 1920 i l’any 1939 i va mantenir l’activitat científica de l’Observatori, sovint en solitari, durant els anys de la guerra. El llibre serà presentat per l’historiador Antoni Roca Rosell. A l’acte també hi assistiran el P. Luis F. Alberca, SJ, i el P. Lluís Victori, SJ,   responsables de l’edició del llibre, i l’editor Ramon Balasch.

rodes diari75 anys després de la mort de Lluís Rodés (Santa Coloma de Farners 1881-Biniaraix, Sóller 1939), apareix finalment publicat el seu diari dels anys de guerra. Aquest llibre, vol ser un homenatge a un català universal que, en el moment de la seva mort, era soci actiu de més de quaranta societats científiques de tot el món, i de moltes d’elles n’era soci d’honor. El llibre presenta les reflexions personals d’un científic catòlic fidel a la República i que sempre va denunciar les atrocitats d’ambdós bàndols, posició difícil en una societat violentament polaritzada. Els anys de la guerra van ser per a ell una tragèdia grega en la qual, un home brillant, fidel al seu deure, estimat per la gent que l’envoltava i de gran prestigi internacional veia com, de cop, tota la seva obra s’esfondrava, afectant la seva salut i precipitant la seva mort.

El llibre ha  estat possible gràcies al treball en equip del P. Luis Felipe Alberca (introducció, edició i notes), del P. Lluís Victori i Companys (transcripció del manuscrit i redacció de les notes biogràfiques sobre el P. Rodés i els seus interlocutors internacionals) i del P. Santiago Thió de Pol, fill d'un nebot del P. Rodés. Ramon Balasch ha  estat l’editor del llibre i l’edició ha tingut el suport de la Companyia de Jesús, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Roquetes.

Al mateix temps, s'ha preparat una exposició a la Biblioteca de l'Observatori de l'Ebre, on s'hi mostrarà una petita col·lecció de llibres i fotografies del P. Rodés. L'exposició es podrà visitar el dia 14 de 3 a 5 de la tarda. També es podrà visitar els dies 15 i 22 d'abril pel matí (d'11 a 13h) i del 18 al 21 d'abril per la tarda (de 16 a 18h). 

Luis Felipe Alberca, SJ, és doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona. Va treballar a l’Observatori de l’Ebre des de l’any 1968 fins a l’any 2011 i en fou director des de l’any 1985 fins a l’any 2001. Actualment, segueix col·laborant amb l’Observatori de l’Ebre mantenint el Servei Internacional de Variacions Magnètiques Ràpides de la l’Associació Internacional de Geomagnetisme i Aeronomia (IAGA).

Lluís Victori i Companys, SJ, és professor emèrit de l’Institut Químic de Sarrià (IQS). És doctor en Ciències Químiques per la Universitat Complutense de Madrid, llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Fou president de l’IQS entre l’any 1998 i el 2010 y vicepresident del Patronat de la Universitat Ramon Llull. Actualment és rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Montserrat de la Floresta (Sant Cugat del Vallès) i vicari de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià, de Sant Cugat del Vallès.

Antoni Roca Rosell és professor d'història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya i membre del Centre de Recerca per a la Història de la Tècnica (ETSEIB). Des de 2005 és el coordinador de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la mateixa Universitat. Des del 1993 fins al 2009 va ser president de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'Institut d'Estudis Catalans. El 2014, fou escollit membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia del mateix Institut. Roca centra els seus estudis en el patrimoni científic, tècnic i industrial, així com en el procés de difusió i d’assimilació de les idees científiques, principalment la física i l’enginyeria, a Catalunya i a Espanya, en el context de l’anomenada civilització europea, temàtiques sobre les quals ha publicat més d'un centenar d’articles i capítols de llibre així com una quinzena de llibres com a autor o coordinador.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Va ser fundat en 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Tarragona). El seu patronat està format per la Universitat Ramon Llull, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Agència Estatal de Meteorologia, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Institut Geogràfic Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Contacte: Maria Genescà, Bibliotecària de l’Observatori de l’Ebre. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. 977 500 511.