Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Tortosa, 2 d’agost 2017 -- L’Observatori de l’Ebre ha aconseguit un nou projecte de recerca europeu, dintre de la convocatòria de Competitivitat del sector Espacial Europeu de Tecnologia i Ciència H2020 COMPET-5: Space Weather. La proposta ha estat avaluada amb la màxima qualificació i s’espera començar a finals d’aquest mateix any. El projecte es titula “Tecnologies d’alerta i mitigació per als efectes de la propagació de pertorbacions ionosfèriques (Warning and Mitigation Technologies for Travelling Ionospheric Disturbances Effects, TechTIDE)” i està format per un consorci de 13 participants d’arreu d’Europa i Sud Àfrica i dos col·laboradors externs d’Estats Units. El projecte tindrà una durada de 2 anys i mig i el seu pressupost total és de 1.577.163 €, dels quals 117.250 € van destinats a la contribució de l’Observatori de l’Ebre.

El projecte proposa la creació d'un sistema per a la identificació i alerta de pertorbacions ionosfèriques que es propaguen en forma d’ones (de l’anglès TIDs) utilitzant tècniques de modelització avançades. Les TIDs constitueixen una amenaça per a sistemes tecnològics que utilitzen característiques ionosfèriques previsibles. Particularment afecten a l’operativitat d’infraestructures aeroespacials i terrestres, i especialment als serveis de posicionament i navegació per satèl·lits, a les comunicacions de radio en alta freqüència (HF), en operacions de reconeixement de ràdio i a la propagació d’ones de ràdio en molt alta freqüència (VHF-UHF).

L'objectiu general del projecte TechTIDE és el disseny i prova de noves estratègies de mitigació viables de l’impacte de les TIDs sobre les tecnologies afectades treballant en estreta col·laboració amb els operadors d'aquestes tecnologies. Els objectius específics de TechTIDE són:

  1. Millorar el coneixement dels processos físics en la generació de les TIDs i identificar els seus precursors.
  2. Identificar l'impacte de les TIDs en els sistemes de navegació per satèl·lit i en operacions terrestres en HF.
  3. Desenvolupar metodologies adequades per donar suport, per primera vegada, a la identificació i el seguiment directes de TIDs en temps real.
  4. Establir un sistema operatiu d’alerta de TIDs a Europa i Sud-àfrica, que especifiqui les característiques de les TIDs, la pertorbació inferida, i faciliti la informació geofísica addicional als usuaris per ajudar-los a avaluar els riscos i desenvolupar tècniques de mitigació, adaptades a les seves aplicacions.
  5. Treballar sistemàticament amb usuaris potencials per avaluar la funcionalitat, fiabilitat i eficiència dels serveis TechTIDE per a l'explotació sistemàtica d'aquests serveis pels usuaris i per al seu funcionament sostenible.

En David Altadill, director de l’Observatori de l’Ebre, i l’Estefania Blanch, investigadora, participaran en aquest projecte i lideraran un dels paquets de treball. Aquest paquet de treball, “Metodologies per a la identificació de les TIDs”, està dedicat a la preparació i entrega dels algoritmes per a la identificació de TIDs i dels productes resultants per a la implementació en el sistema d'alerta de TechTIDE

Els resultats d’aquest projecte satisfaran una de les demandes del programa de conscienciació sobre la vulnerabilitat de la societat actual davant de la Meteorologia Espacial referent a la identificació i seguiment de pertorbacions ionosfèriques.

La meteorologia espacial és la ciència que estudia els impactes que l’activitat solar té sobre l’atmosfera terrestre, incloent la magnetosfera, la ionosfera i la termosfera. L’Observatori de l’Ebre manté una línia de recerca en aeronomia (la ciència de la ionosfera) i geomagnetisme, que és molt activa en l’estudi de la meteorologia espacial, àmbit de recerca que li ha permès aconseguir diversos projectes de recerca internacionals, com ara EPOS (finançat per la Unió Europea dintre del programa H2020); SCIONAV (finançat per l’Agència Espacial Europea); Net-Tide (finançat per la OTAN dintre del programa Ciència per a la Pau i la Seguretat), SWING (finançat per la Comissió Europea dintre del programa de Prevenció, Preparació i Gestió de les conseqüències del Terrorisme i altres riscos relacionats amb la seguretat).

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Evolució de la pertorbació observada a la Freqüència Màxima Utilitzable a 3000km (MUF(3000)F2) causada pel pas d’una TID sobre Europa a (a) 21:30 UT; (B) 22:00 UT; (C) 22:30 UT; (d) 23:00 UT del 12 d'octubre de 2015. Cada instantània s'obté mitjançant la interpolació de Kringing de la variació de MUF(3000)F2 registrats a cadascuna de les estacions indicades.  En els mapes s’aprecia la propagació NW-SE de la pertorbació.

Contacte: David Altadill Felip, Director; Estefania Blanch Llosa, Investigadora. Observatori de l’Ebre (Universitat Ramon Llull – CSIC), 977 500 511, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.; Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..