Monitorizado y análisis de características geomagnéticas e ionosféricas en la Base Antártica Juan Carlos I. Series históricas, modelado y predicción de perturbaciones ionosféricas y geomagnéticas. PN I+D+i: CTM2010-21312-C03-01

Predicción y monitorización de corrientes inducidas geomagnéticamente en el sistema eléctrico de Endesa y evaluación de riesgos (GIC).Endesa Distribución Eléctrica, S.L. (E-CERP-10010-GIC)

Corrientes inducidas geomagnéticamente en la red española de transporte de energia eléctrica. Red Eléctrica de España (GEOE-210313)

La nostra recerca s'estructura en dues línies, una de geomagnetisme i aeronomia i una altra de canvi global. En el marc de la primera línia, estudiem, analitzem i mesurem la variabilitat del camp magnètic terrestre i la ionosfera, tant a l'escala global com local. Aquesta línia de recerca té una llarga tradició al nostre centre, i en la seva complexitat és única a Espanya i competitiva a nivell internacional. En el marc de la segona línia, estudiem principalment els impactes del canvi climàtic sobre el cicle hidrològic continental, sobretot a l'àrea de la conca de l'Ebre. Aquesta és una línia de creació recent que pretén ajudar a respondre qüestions que es fa la societat, tant global com de les Terres de l'Ebre, en relació als recursos hídrics.

Geomagnetisme i Aeronomia
L'activitat investigadora del grup de Geomagnetisme i Aeronomia abasta el seguiment i anàlisi de la variabilitat de la ionosfera de la Terra i el camp geomagnètic. Es pot subdividir en els següents temes:

  • La investigació de la variabilitat de la ionosfera i del camp magnètic de la Terra causades per l'activitat solar o geomagnètica i els efectes meteorològics
  • La modelització dels paràmetres ionosfèrics per a recerca i aplicacions pràctiques
  • La modelització regional del camp magnètic principal i de la seva variació secular a Europa i l'Antàrtida, amb extensions a aplicacions arqueomagnètiques
  • El desenvolupament de models de les variacions geomagnètiques d'origen extern / solar

Portem a terme temes de recerca que són únics a Espanya i competitius a nivell internacional. A més, gestionem la infraestructura de recerca de l'observatori, que ens permet desenvolupar recerca específica basada en el coneixement profund de variables geofísiques validades diàriament, i ofereix dades i productes amb valor afegit per a altres grups.

Canvi climàtic
La sublínia de canvi climàtic (estudis atmosfèrics i hidrològics) va iniciar les seves activitats l'octubre de 2008 i, per tant, és emergent a l'Observatori de l'Ebre.
La nostra recerca es centra en l'estudi del cicle hidrològic continental a regions mediterrànies. Ens situem entre tres comunitats científiques: la comunitat que estudia les observacions (meteorològiques i hidrològiques), la comunitat que estudia i simula el clima a escala tant global com regional (els continents) i, finalment, la comunitat que estudia l'impacte del canvi climàtic en sistemes lligats al cicle de l'aigua, per exemple, els ecosistemes aquàtics o els recursos agrícoles.
L'objectiu de la nostra recerca és crear coneixement i eines que ens permetin entendre millor el cicle de l'aigua sobre les superfícies continentals i, també, que ens permetin utilitzar la informació climàtica generada per simulacions del sistema climàtic global i/o regional per a estudis a l'escala de la conca i local.

Subcategories

La línia de recerca en hidrologia i canvi climàtic ha publicat els següents jocs de dades:

  • Anàlisi meteorològica SAFRAN.

Índex K d'activitat geomagnètica calculat a partir de les nostres dades. (Procés automàtic no sotmès a revisió)
27-03-23
28-03-23
Fotografies de la fotosfera solar fetes amb el nostre telescopi
La brúixola marca el nord magnètic, no el nord geogràfic. El nord magnètic varia amb el temps. Durant els darrers segles, a Roquetes, les brúixoles estaven desviades cap a l'oest. Però això ha canviat i ara es desvien cap a l'est. Més informació.

29/03/2023 20:50
Temperatura Humitat relativa Pressió atmosfèrica
15.8 ºC 52.2 % 1016.8 hPa
Precipitació acumulada Velocitat del vent Direcció del vent
0 mm 9 km/h S-SE (153º)
Dades de l'estació automàtica de l'AEMET a l'Observatori de l‘Ebre. Aquestes dades són provisionals i subjectes a revisió.