Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Llista de distribució

Subscriu-te a la nostra llista d'activitats per conèixer les darreres novetats

Subscriu-te

1 BANNER SCT 2016 1024x224

 

Com és tradició, el proper diumenge 20 de novembre l’Observatori de l’Ebre (Universitat Ramon Llull - CSIC), en motiu de la 21a Setmana de la Ciència, obrirà les seves portes al públic amb una conferència a càrrec de la Dra Carme Montaner (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGC) on s’hi presentarà la història de la cartografia del Delta de l’Ebre i el fons cartogràfic històric de la biblioteca de l’Observatori, que està essent digitalitzat per l’ICGC. Els assistents a la jornada també podran gaudir d’una mostra de mapes antics i d’una visita guiada a les instal·lacions del centre.

La jornada, d’accés lliure i gratuït (fins al límit de les places disponibles), consta del següent programa:

obsebre cartell jornada portes obertes 2016

11:00 - Conferència

El fons cartogràfic de l'Observatori de l'Ebre i mapes antics del Delta.

 

Conferència a càrrec de  la Dra. Carme Montaner, Cap de la cartoteca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

 

La xerrada constarà de dues parts, la primera sobre el fons cartogràfic de l’Observatori de l’Ebre i la segona sobre la cartografia del Delta de l’Ebre.

 

A la primera part s’hi farà una petita introducció al fons cartogràfic de la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre i a la tasca de catalogació que s'hi ha dut a terme en virtut d'un conveni signat entre l'OE i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Arrel del conveni, s'ha confeccionat un inventari, que es podrà consultar en línia, de tots els mapes que formen part del fons de la biblioteca. Una mostra dels mapes més significatius es digitalitzarà a l'ICGC i es penjarà a la Cartoteca Digital, de manera que seran accessibles públicament i es podran descarregar a alta resolució. D'aquesta manera es vol fer visible un fons de mapes que ha passat desapercebut durant molt de temps.

 

A la segona part de la xerrada, s'explicarà com ha evolucionat el dibuix del delta de l'Ebre en la cartografia antiga. Es veuran exemples de mapes dels segles XVII i XVIII, quan encara no es feien amidaments acurats del terreny, en els quals el dibuix del delta, tot i no ser gaire fidedigne, sí que inclou indrets i topònims que aporten informació sobre aquest territori. Després es mostraran alguns exemples de mapes del segle XIX i principis del XX, quan el dibuix del delta s'acosta cada vegada més a la realitat. Es conclourà visualitzant les transformacions del delta de l'Ebre amb la comparació de mapes de diferents èpoques mitjançant tecnologies digitals modernes.

 

Carme Montaner és doctora en geografia per la Universitat de Barcelona i Cap de la cartoteca de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya des d’on ha encapçalat diversos projectes de catalogació, ordenació i difusió de documents cartogràfics que inclouen mapes, antics i moderns, fotografies aèries, globus i continguts geogràfics digitals. També duu a terme una activitat de recerca en l’àmbit de la història de la cartografia. Les seves investigacions s’han centrat bàsicament en la cartografia de Catalunya dels segles XIX i XX. També ha estudiat la cartografia de la guerra civil espanyola i, darrerament també s’interessa per la cartografia sudamericana de la segona meitat del segle XVIII. Ha publicat diversos llibres i articles i ha comissariat diverses exposicions sobre temes relacionats amb la història de la cartografia.

 

12:00 Exposició

Mostra de mapes antics de l’Observatori de l’Ebre.

 

La biblioteca de l'Observatori de l'Ebre conserva un fons destacable de mapes antics topogràfics, geològics, militars, meteorològics i astronòmics de tot el món, sobretot de la segona meitat del segle XIX i de la primera del segle XX. Per commemorar la setmana de la ciència, s'ha organitzat una petita mostra d'aquest fons cartogràfic, que inclou mapes manuscrits i impresos. La mostra es trobarà a la biblioteca de l’Observatori i es podrà visitar també el dimarts y dijous (22 y 24 de novembre) de 15 a 17h i el dimecres 23 d'11 a 13h i 15-17h..

 

12:00 Visita guiada

Visita guiada als pavellons solar, meteorològic i sísmic, amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni de l’Observatori i les activitats de recerca i observació que es realitzen al centre. La visita es farà a càrrec dels mateixos investigadors de l’Observatori.

 

11:00-13:00 Sessió d’urban sketch

 

El Museu de l’Ebre / Associació Amics i amigues de l’Ebre organitza una activitat de dibuix a l’aire lliure on es prendran apunts dels edificis i de l’entorn de l’Observatori. Circuit guiat i tancat. L’activitat començarà a les 11h a la porta d’entrada de l’Observatori i finalitzarà a les 13h. Cada participant ha de dur el seu material de dibuix.

Exposició sobre la revista Ibérica (a Barcelona)

L’Observatori de l’Ebre també participa en una altra activitat de la setmana de la ciència, que consisteix en una nova edició de l’exposició sobre la revista Ibérica, aquest cop a la Residència d’Investigadors del CSIC (situada a Barcelona).

 

La revista Ibérica va néixer a l'Observatori de l'Ebre el 1914 i la seva edició va perdurar fins el 2004. Estava dedicada a la divulgació de la ciència i la tecnologia. Durant el 2014 es va celebrar el centenari del seu naixement amb una sèrie d'exposicions que van tenir lloc a l'Observatori de l'Ebre, a l'Institut d'Estudis Catalans i al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Al 2016 es va realitzar una nova edició de l'exposició al Museu de l'Ebre, Tortosa.

 

L'exposició viatja aquest cop a la Residència d'Investigadors del CSIC (c/ Hospital 64, Barcelona) amb la col·laboració del Museu de l'Ebre (Amics i Amigues de l'Ebre). L'exposició es podrà visitar del 2 al 13 de novembre. Els horaris de visita seran de dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda, dissabte d'11 a 2 i de 5 a 8 i diumenge d'11 a 2.

 
 

***

 

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un Institut Universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

***

Contacte

Pere Quintana

Cap de Premsa, Observatori de l’Ebre.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.,

977 500 511.

 

Javier Carmona

Cultura Científica, Observatori de l’Ebre.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

977 500 511.