Antecedents
En començar el segle XX els jesuïtes van endagar i començar a treballar en el projecte de creació a Roquetes (Baix Ebre) de tres Instituts dedicats a les ciències de la naturalesa, junt a les Facultats de Filosofia i Teologia que tenien a Jesús (Tortosa). Els anomenaren laboratoris: Laboratori Químic de l'Ebre, Laboratori Biològic i la idea del Laboratori de Física va encaminar-se cap el que va ser l'Observatori de l'Ebre. El primer, a l'any 1916 es va traslladar a Barcelona per convertir-se en l' Institut Químic de Sarrià, el segon, també s'hi va traslladar i més tard va ser absorbit per l'IQS.
L'Observatori de l'Ebre fou encarregat al P. Cirera que va ser-ne el fundador i primer director, aquest junt amb els seus col·laboradors, tots ells jesuïtes van portar a terme una labor reconeguda internacionalment
Història
La biblioteca de l'Observatori de l'Ebre va començar la seva història amb la fundació d'aquest l'any 1904. La biblioteca es va concebre, des d'un principi, com un servei imprescindible per poder portar a terme la recerca en el centre. Els viatges i visites que el P. Cirera va fer a diferents observatoris i institucions científiques d'arreu del món, va fer que aquestes enviessin les seves publicacions des del primer número. Així es van fonamentar les bases del futur i fructífer intercanvi de publicacions amb diferents institucions mundials que en molts casos encara avui continua. D' aquí ve que hi ha obres del segle passat, algunes d'elles col·leccions de revistes que des d'aleshores encara rebem a la biblioteca.
A l'any 1910 és quan va començar la publicació del Butlletí de l'Observatori de l'Ebre. En aquest moment és quan l'intercanvi de publicacions creix i es fa regular. Aquest intercanvi al llarg d'aquests gairebé cent anys ha estat un puntal molt important en la formació del què avui és el fons documental de la Biblioteca de l'Observatori.
Fons documental
Consta d'uns 50.000 volums, on hi conviuen diferents tipus de documents: monografies, publicacions periòdiques i seriades, informes tècnics, actes de congressos, tesis, butlletins de dades d'observacions, mapes, i altres.
El fons documental de la Biblioteca de l'Observatori és especialitzat en Ciències de la Terra i l'Espai. Cal destacar-ne especialment el fons de Geofísica i tot el que és la part d'aquesta que estudia la relació de l'activitat solar i terrestre, temàtica en què des de l'inici ha estat implicada la recerca de l'Observatori.
Un fons documental centenari que s'ha convertit en fonamental per l'estudi de la Història de les ciències. Podríem destacar dins del fons: els més de 2100 títols de publicacions periòdiques i seriades del segle XIX i XX, amb butlletins de dades d'observatoris d'arreu del món i la documentació del llegat de José Joaquín Landerer Climent (1841-1922) naturalista, astrònom i geòleg; així com llibres tècnics de la biblioteca Narcís Monturiol.