L’Observatori de l’Ebre-URL aconsegueix finançament per a dur a terme un projecte de recerca centrat en la detecció, monitorització i modelat de les pertorbacions ionosfèriques (projecte MIRA). Tindrà una durada de tres anys i serà liderat pels investigadors Estefania Blanch i David Altadill. En dos anys, l’Observatori de l’Ebre haurà aconseguit finançament per a tres projectes a través de les convocatòries de l’AEI (Agencia Estatal de Investigación).
Aquest projecte pretén ampliar el coneixement dels efectes de l'activitat solar sobre la ionosfera i el camp magnètic terrestre. Per una banda, el projecte permetrà dissenyar sistemes d'alerta, que permetran mitigar o alertar sobre esdeveniments de meteorologia espacial i els seus efectes. Per l'altra banda, el projecte ampliarà el coneixement científic sobre les irregularitats ionosfèriques que es produeixen a causa de l'activitat solar.
El grup de recerca involucrat en aquest projecte té una llarga trajectòria i experiència en la detecció i monitorització de les irregularitats ionosfèriques com així ho avalen publicacions científiques en revistes internacionals de primer nivell i els projectes internacionals en els que han participat anteriorment, aconseguits en convocatòries competitives de la Comissió Europea, l’Agència Espacial Europea i l’OTAN.
La meteorologia espacial estudia l'activitat solar i els efectes que aquesta produeix a la Terra i el seu entorn per poder predir possibles impactes al planeta, especialment en els sistemes biològics i tecnològics. Les irregularitats ionosfèriques són variacions de densitat de plasma ionosfèric que poden afectar significativament el sistemes tecnològics basats en senyals radioelèctrics.
Aquest finançament prové de la convocatòria del Programa Estatal de Generación del Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades de 2018. En la convocatòria de 2017, l’Observatori de l’Ebre també va aconseguir el finançament per a dos projectes, l’un HUMID, estudia la sequera a la Península Ibèrica mitjançant models i dades de satèl·lit i l’altre, IBERGIC, estudia els impactes de la meteorologia espacial damunt les xarxes de transport elèctric mitjançant eines de modelització i observacions.
L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agència Estatal de Meteorologia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i l’Institut Geogràfic Nacional.