En motiu de l’11F, “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència”, Estefania Blanch, investigadora de l’Observatori de l’Ebre, participarà en la iniciativa “100tífiques” oferint una xerrada a l’INS Camarles amb l’objectiu d’apropar la ciència als més joves. En la seva xerrada explicarà com és el seu dia a dia, què investiga i com es pot arribar a treballar en ciència.
Cada 11 de febrer se celebra el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència”. És un dia que les Nacions Unides han dedicat a promoure l’accés i la participació plena de les dones i les nenes a l'educació, la capacitació i la investigació en els àmbits de la ciència a tots els nivells.
La iniciativa “100tífiques” és promoguda per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute for Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Consta de 150 xerrades divulgatives simultànies per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats en 100 escoles de Catalunya, mobilitzant més de 15.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO.
Aquesta activitat pretén despertar l’interès i la implicació per la ciència, la tecnologia, les matemàtiques i l'enginyeria i fomentar les vocacions científiques i/o emprenedores, especialment entre les nenes, un sector on la manca de vocació en aquests camps és més accentuada. També pretén oferir referents científiques a les nenes i obrir-los la porta a interessar-se en aquests camps.
Us animem també a que llegiu el còmic “Científicas: pasado, presente y futuro”, adaptat de l’obra de teatre amb el mateix nom i desenvolupat per la il·lustradora Raquel García Ulldemolins, amb el suport de la Unidad de Igualdad de la Universidad de Sevilla. El còmic pretén donar a conèixer el paper de les científiques del passat i explicar el treball de les científiques del present per tal de promoure possibles vocacions dels científics i científiques del futur.
L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agència Estatal de Meteorologia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i l’Institut Geogràfic Nacional.