El dia 22 de març es va inaugurar a Barcelona al museu Cosmocaixa l'exposició El Sol. Vivint amb la nostra estrella, la mostra més gran mai dedicada al Sol, que es podrà veure per primera vegada fora del Regne Unit. L'exposició, que ha estat organitzada i produïda per la Fundació "la Caixa" en coproducció amb el Science Museum of London. L'Observatori de l'Ebre hi contribueix cedint temporalment diversos objectes històrics del seu propi patrimoni. En primer lloc, es cedeix una esfera de vidre, que representa el Sol amb les taques presents a la seva fotosfera el juliol del 1928, i quatre grans fotografies del Sol fetes durant els anys 1917-1918, aquests objectes foren exposats a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. També s’ha cedit un espectrogoniòmetre que data també de principis del segle XX i que s’utilitzava per mesurar la composició i la velocitat de sortida de les erupcions solars.
Aquests objectes s’exposen en un espai dedicat a les observacions dutes a terme a Catalunya, tant en l’àmbit professional com en l’amateur, per al qual s’ha disposat de la col·laboració de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell i l’Observatori de l’Ebre. L’Observatori és un referent internacional en els estudis solars, geofísics i meteorològics, ja que custodia sèries d’observacions que es remunten a més de cent anys.
Mitjançant l’exhibició de més de cent instruments i objectes històrics i contemporanis, aquesta exposició ens convida a descobrir els secrets del Sol des del punt de vista físic, però també la influència que té en el nostre dia a dia. El Sol, que ha fascinat la humanitat des dels inicis dels temps, determina directament i indirectament tots els aspectes de la nostra vida quotidiana. El simple fet que el nostre planeta giri al seu voltant marca els nostres dies i les nostres nits, les estacions i la durada de l’any.
En consonància amb la naturalesa participativa de CosmoCaixa, la mostra s’enriqueix amb nombroses experiències interactives adaptades a diferents franges d’edat i amb mòduls electromecànics que ajudaran els visitants a entendre l’amor mil·lenari per la nostra estrella, a més del seu enorme poder. Per a l’exhibició a Barcelona, la Fundació ”la Caixa” ha produït expressament diversos mòduls, com per exemple una maqueta interactiva de Stonehenge o una instal·lació de realitat augmentada que mostra processos originats a l’interior del Sol.
La font d’energia utilitzada per gairebé totes les formes de vida de la Terra té també una enorme capacitat de destrucció, com demostra l’apartat dedicat a les tempestes solars. El 1859, una tempesta solar colossal, coneguda com a esdeveniment Carrington, va cobrir la Terra amb unes aurores impressionants, va fer saltar espurnes i va inutilitzar els telègrafs, cosa que va revelar l’enorme poder del Sol per interrompre la tecnologia en la qual tots confiaven.
Avui en dia, els científics especialistes en meteorologia espacial, la ciència que estudia els impactes de l'activitat solar sobre el planeta Terra, vigilen permanentment el Sol i encara estan intentant d’entendre la nostra estrella més propera, amb l’esperança de poder-nos anticipar als efectes potencialment catastròfics del clima espacial i a les seves conseqüències sobre la tecnologia actual. A mesura que la NASA o l’ESA llancen les missions solars més ambicioses de la història, explorem el que encara no entenem sobre la estrella que tenim més a la vora. L'Observatori de l'Ebre, que segueix amb l’observació diària del Sol té una línia de recerca especialitzada en meteorologia espacial i solar.
El Sol. Vivint amb la nostra estrella. Dates: del 22 de març al 16 d’octubre de 2022. Organització i producció: Fundació ”la Caixa”, en coproducció amb el Science Museum of London. Comissariat: Harry Cliff. Lloc: CosmoCaixa (c. d’Isaac Newton, 26, Barcelona).