Roquetes (Baix Ebre). Dilluns, 13 de gener de 2014 -- Després de 17 anys i 18 campanyes ininterrompudes, l'Observatori de l'Ebre desplaçarà un tècnic per continuar realitzant activitats científiques a l'Antàrtida .
L'objectiu principal de la presència del Observatori de l'Ebre (OE) a la Base Antàrtica Espanyola (BAE) és assegurar el registre continu del camp magnètic terrestre i el registre ionosfèric durant l'estiu austral, mitjançant instruments que es van instal·lar a l'illa Livingston durant les campanyes 1995-1996 i 2004-2005 respectivament, i que s'han mantingut fins avui.
El projecte en què s'emmarquen aquestes activitats havia de finalitzar el 31 de desembre del 2013 i va complir amb els objectius previstos. No obstant això, l'activitat científica relacionada amb el projecte necessita mantenir la seva continuïtat durant el 2014. A causa de la falta de convocatòria d'Accions complementàries de Recerca i el retard en la convocatòria del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació, es va demanar una pròrroga que permetés a l'OE mantenir i estendre les sèries de dades històriques de la BAE, així com realitzar les activitats de disseminació i difusió dels resultats lligats a la campanya actual.
D'aquesta manera, Miguel Ibáñez Caballé es desplaçarà a la BAE per recuperar els registres de la hivernada de 2013 i mantenir i calibrar la instrumentació de l'observatori geofísic. A més, durant aquesta campanya es determinarà el millor emplaçament per la instal·lació, en una campanya futura, d'un nou instrument que ha de permetre la completa automatització de les mesures geomagnètiques. La instal·lació d'aquest nou instrument està subjecta a la concessió d'un nou projecte sol·licitat recentment. Algunes d'aquestes tasques estan coordinades amb els grups de l'Escola d'Enginyers de La Salle (Universitat Ramon Llull ) i d'Astronomia i Geomàtica gAGE (Universitat Politècnica de Catalunya).