Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

Avui, divendres 12 de desembre de 2014, ha tingut lloc a la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre la defensa de la tesi doctoral titulada “Forcing the TIE‐GCM Model with Birkeland Currents from the AMPERE Mission”, per part d’En Santiago Marsal Vinadé,obtenint el grau de doctor internacional amb nota excel·lent Cum Laude.

IMG 0620En un primer pas, l’aspirant ha utilitzat les dades de la missió satel∙litària Active Magnetosphere and Planetary Electrodynamics Response Experiment (AMPERE) en l’equació de continuïtat del corrent entre la magnetosfera i la ionosfera per tal de forçar un reconegut model físic de l’alta atmosfera de la Terra com el National Center for Atmospheric Research Thermosphere‐ Ionosphere‐Electrodynamics General Circulation Model (NCAR TIE‐GCM) i ha validat els resultats tot comparant l’output corresponent a les variacions magnètiques en superfície amb dades geomagnètiques d’observatoris a diferents latituds i per a diferents condicions geofísiques. En una segona fase, ha introduït conductivitats ionosfèriques compatibles amb sectors de corrents alineats ascendents elevats, corresponents a electrons que es desplomen com a resultat d’una acceleració descendent deguda a camps elèctrics paral∙lels que s’acumulen al llarg de les línies de camp magnètic, tot fent ús de diferents models per a validar les nostres conductàncies de sortida. Els resultats mostren una millora general de la capacitat del model per explicar les variacions magnètiques observades, i han donant lloc a diverses publicacions científiques.

La tesi ha estat dirigida pel Dr. Juan José Curto Subirats. El tribunal de tesi ha esta format pel Dr. Jaume Pous (UB), la Dra. Christine Amory-Mazaudier (Université Pierre et Marie Curie de París) i el Dr. Joan Miquel Torta (CSIC-URL).

Aquesta tesi es situa en la llarga tradició de recerca competitiva internacionalment feta a l'Observatori de l'Ebre i s’emmarca dins la línia de recerca en geomagnetisme i aeronomia.

L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre).

El seu patronat és format per la Universitat Ramón Llull, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, l'Agencia Estatal de Meteorología, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Instituto Geográfico Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.