- L’Institut també digitalitzarà un centenar de mapes del fons de l’Observatori, que seran consultables
- Ambdues institucions acumulen un extens patrimoni i podran intercanviar exposicions
El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i el director de l’Observatori de l’Ebre, David Altadill, han signat aquest divendres un conveni de col·laboració que permetrà l’accés del primer al registre de dades sísmiques de l’Observatori i també digitalitzar el seu patrimoni cartogràfic per posar-lo a l’abast de la ciutadania.
L’Observatori de l’Ebre, institut universitari de la Universitat Ramon Llull, és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi de fenòmens geofísics creada el 1904. Fruit de la seva llarga trajectòria, ha acumulat un gran patrimoni científic en forma de sèries d'observacions geofísiques d’alt valor per la seva qualitat, antiguitat (algunes comencen a finals del segle XIX) i continuïtat (molt poques interrupcions). Al mateix temps, al llarg de més d'un segle, la biblioteca ha acumulat també un extens fons cartogràfic.
Mitjançant el conveni, l’ICGC tindrà accés a les dades de les tres estacions sísmiques operades per l’Observatori en temps real. També es començarà a treballar en l’inventari i catalogació d’aquests enregistraments.
Catalogació del fons cartogràfic
Ambdues institucions col·laboraran també en la catalogació del fons cartogràfic de l’Observatori i en la tria del centenar de mapes que l’ICGC digitalitzarà, responent a criteris d’antiguitat, rellevància i exclusivitat. El fons escanejat serà lliurat a l’Observatori i formarà part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania. Finalment, l’ICGC i l’Observatori promouran l’intercanvi d’exposicions temporals de producció pròpia.
Aquest divendres ha tingut lloc també la reunió del Patronat de l’Observatori, format per la Universitat Ramon Llull, el Consell Superior d’Investigacions Científiques,l’Agència Estatal de Meteorologia, la Companyia de Jesús, els ajuntaments de Roquetesi Tortosa (Baix Ebre), l’Institut Geogràfic Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Diputació de Tarragona i els departaments d’Economia i Hisenda i de Territori i Sostenibilitat. El director de l’ICGC ha assistit a la trobada com a representat del Departament de TES.