Roquetes (Baix Ebre), 16 de desembre de 2016--Un dels objectius principals de l'Observatori per a aquesta campanya antàrtica és la instal·lació d'un magnetòmetre de mesures absolutes que operi de forma automàtica, de manera que per primera vegada es podrà tenir una sèrie contínua de mesures absolutes durant tot l'any, incloent el temps en què la Base està desatesa.
El camp geomagnètic canvia d'un punt a un altre de la superfície del globus i també en el temps, d'acord amb les variacions típiques de les principals fonts que el governen: els corrents elèctrics del nucli terrestre, i els de la magnetosfera i la ionosfera deguts a la activitat solar. La importància de tenir un registre continu d'aquesta magnitud física en un lloc com l'Antàrtida rau principalment en la manca d'observatoris magnètics en aquest remot lloc de la Terra. Mitjançant l'estació magnètica, sempre que el subministrament elèctric ho permeti, obtenim les variacions magnètiques durant tot l'any, però fins al moment aquestes variacions s'han de calibrar manualment mitjançant magnetòmetres absoluts durant les campanyes estivals. El nou magnetòmetre permetrà una completa automatització de les mesures.
El nou magnetòmetre és únic en la seva espècie i en el seu desenvolupament ha intervingut un equip d'instrumentistes belgues que ha utilitzat elements molt especials com ara motors piezoelèctrics o giroscopis de làser que fan d'aquest aparell un prodigi de la tècnica. Serà la primera vegada que un instrument com aquest s'instal·li en un lloc de característiques tan adverses com l'Antàrtida. Perquè pugui treballar correctament, en aquesta campanya es muntarà una construcció en forma d'iglú que protegeixi el sistema de mesura del vent, la pluja i la neu, i al seu interior es muntarà una caixa isoterma que l’aïlli tèrmicament. El conjunt s'escalfarà amb unes resistències elèctriques (de forma semblant a un terra radiant) que vindran accionades a partir d'un sistema de control dinàmic. Aquest sistema de control s'ha tingut en proves a l'OE durant el passat estiu. Aquí s'ha construït una rèplica de tots els habitacles sobre una solera igual a la que ja es va construir la passada campanya a l'Antàrtida. S'ha fet un estudi complet de les seves característiques tèrmiques i s'ha construït un model teòric amb ajust dels paràmetres a uns valors que optimitzin la regulació del sistema de control. Paral·lelament a aquests treballs, també s'han realitzat tests magnètics a l'observatori de Dourbes (Bèlgica), que han resultat satisfactoris. L'equip de mesura serà instal·lat a la BAEJCI per dos investigadors de l’OE i un altre del de Dourbes durant la segona fase de la campanya.
L'objectiu principal de la presència de l'Observatori de l'Ebre (OE) a la Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I (BAEJCI) és fer possible un registre continu del camp magnètic terrestre mitjançant una estació magnètica automàtica de la qual es tenen mesures des de desembre de 1996 (és a dir, fa just 20 anys). De la mateixa manera, des de la campanya 2004-2005 es procedeix a l'adquisició de sondejos ionosfèrics verticals durant l'estiu austral. L'estudi d'aquesta capa de l'atmosfera terrestre que permet les comunicacions via ràdio serveix, alhora, per abordar l'estudi de la Física del Sistema Sol-Terra de forma àmplia. La nota de premsa sobre la campany antàrtica de l'any passat conté un repàs a la història de la presència de l'Observatori a l'Antàrtida.
L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un Institut Universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.
Construcció d'una solera per l'habitacle del magnetòmetre de mesures absolutes automàtic a la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I
Muntatge de l'iglú i de la caixa isoterma a l'Observatori de l'Ebre per a la determinació de les característiques tèrmiques del conjunt
Contacte
Pere Quintana
Cap de premsa, Observatori de l'Ebre.
977 500 511
J. Miquel Torta
Investigador Principal, Observatori de l'Ebre.
977 500 511