Roquetes, 29 de març de 2017—El passat divendres 17 de març, l’Àngela Talarn, natural d’Amposta (Montsià), va defensar amb èxit el treball que ha realitzat a l’Observatori de l’Ebre durant els darrers anys, sota la direcció del catedràtic Joan Miquel Torta Margalef i en col·laboració amb Javier Pavón Carrasco (Universidad Complutense de Madrid). El jurat va qualificar el treball com a “excel·lent” i li va atorgar la menció cum laude.
Aquest treball, titulat “Modelització del camp geomagnètic principal i la seva variació secular a l’Atlàntic Nord mitjançant l’ús de dades de naturalesa heterogènia” presenta un ús innovador de la tècnica d’anàlisi harmònica sobre un casquet esfèric (SCHA, en anglès) i, sobretot, de la seva versió revisada (R-SCHA), per a elaborar un model regional del camp geomagnètic de l’Atlàntic Nord, tant de la seva component principal, com de la seva variació secular. La innovació principal de la tesi és que el model es basa en dades observades de natura molt diferent, incloent-hi dades d’observatori, dades de satèl·lit i, també, dades obtingudes per vaixells oceanogràfics al llarg dels seus recorreguts a través de l’Atlàntic Nord.
Els models del camp magnètic terrestre serveixen per a quantificar per a qualsevol lloc i instant (dins del període i regió del model) el valor del camp. Aquests models tenen moltes aplicacions científiques i tecnològiques, que van des de la datació arqueològica o l’exploració geofísica, fins a la navegació.
Aquesta tesi s’ha desenvolupat en el marc de la línia de recerca en Geomagnetisme i Aeronomia de l’Observatori que abasta el seguiment i anàlisi de la variabilitat de la ionosfera de la Terra i el seu camp geomagnètic. La modelització regional del camp magnètic principal i de la seva variació secular és un tema de recerca sobre el qual el grup té una expertesa reconeguda internacionalment i que ha donat lloc a nombroses publicacions científiques en revistes d’impacte.