Roquetes 1 de juny de 2017—La revista Space Weather, de l’Unió Americana de Geofísica (AGU), ha publicat un article que presenta la darrera versió del model internacional de referència de la ionosfera (IRI-2016). David Altadill, director de l’Observatori de l’Ebre, n’és co-autor.
El model inclou nou codi que permet assimilar mesures observades en temps real. L'assimilació de dades és la incorporació al model matemàtic d'informació observada, per així apropar el model a la realitat observada. Aquestes millores estan permetent que l'IRI evolucioni des d'un model de predicció climatològica (reproducció de les condicions habituals de la ionosfera) cap a un model meteorològic (capaç de reproduir les condicions actuals de la ionosfera terrestre).
Un paràmetre important per descriure l'estat de la ionosfera és l'altura del màxim de densitat electrònica. El model IRI-2016 conté dues formulacions per a calcular aquesta altura. L’opció recomanada és la que ha elaborat l’Observatori de l’Ebre.
L'IRI és el model estàndard de la ionosfera terrestre i està reconegut en una norma ISO. El model és promogut pel Comitè per a la Recerca Espacial (COSPAR) i la Unió Internacional de Ciències de Ràdio (URSI). El model es pot consultar a la seva pàgina web, que supera els 5 milions de visites al mes.
La ionosfera és la part de l'atmosfera terrestre que té càrregues elèctriques lliures. El coneixement del seu estat és molt important en molts àmbits, com per exemple, per a l'estudi dels impactes de l'activitat solar sobre la Terra o per a les radiotelecomunicacions.
L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.
Cita completa: Bilitza, D., Altadill, D., Truhlik, V., Shubin, V., Galkin, I., Reinisch, B., & Huang, X. (2017). International Reference Ionosphere 2016: From ionospheric climate to real-time weather predictions. Space Weather, 15(2), 418–429. https://doi.org/10.1002/2016SW001593
Contacte: Pere Quintana Seguí, Jefe de Prensa, Observatori de l’Ebre (Universitat Ramon Llull – CSIC), 977 500 511,