- Ambdues entitats col·laboren en projectes arxivístics i de Ciències de la Terra, catalogant i digitalitzant el fons cartogràfic de l’Observatori
- La cooperació ha permès recuperar el registre de l’estació sísmica més antiga de Catalunya
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat amb competències sobre sismologia i cartografia, i l’Observatori de l’Ebre han signat avui un nou conveni de col·laboració. L’acord concreta les tasques a realitzar el 2018 per a la difusió de les dades sísmiques i la preservació i difusió del patrimoni cartogràfic i sismològic de l’Observatori. El conveni s’ha signat a l’Observatori de l’Ebre, amb la presència del secretari general del Departament de TES, Ferran Falcó; el director de l’ICGC, Jaume Massó; el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre, Antoni Suárez; el president de la Fundació Observatori de ’Ebre i alcalde de Roquetes, Francesc Gas, i el director de l’Observatori, David Altadill. L’objectiu de l’acord és apropar la informació d’alt valor científic als estudiosos d’aquestes disciplines i la preservació del coneixement històric. L’Observatori de l’Ebre, institut universitari de la Universitat Ramon Llull, és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi de fenòmens geofísics creada el 1904, amb una llarga tradició en matèria d’observació sismològica i d’altres paràmetres geofísics, que ha acumulat un gran fons documental. L’entitat col·labora també amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
Aprofundir en el coneixement dels sismes
Entre els projectes que s’han tirat endavant hi ha la recuperació del registre de l’estació sísmica de l’Observatori de l’Ebre, la més antiga de Catalunya, que va interrompre l’activitat fa uns anys per problemes tècnics. Molt semblant al que succeeix en els estudis climàtics, mantenir el registre continu en un mateix indret permet comparar les similituds i diferències de terratrèmols ocorreguts a qualsevol part del món i aprofundir així en el seu coneixement. Una còpia de les dades enregistrades tant per aquesta estació com per la xarxa sísmica de l’ICGC s’envia a la base de dades d’ORFEUS, entitat que coordina i promou el registre sísmic a l’àrea euromediterrània. Aquesta base de dades és de consulta lliure per part de qualsevol investigador. Així, la col·laboració entre l’ICGC i l’Observatori de l’Ebre millora el servei a la comunitat sismològica internacional. El conveni renovat avui emfasitza la col·laboració per al manteniment operatiu de les tres estacions sísmiques de l’Observatori i impulsa la digitalització dels sismogrames analògics compresos entre 1965 i 1975.
Catalogació del fons cartogràfic
D’altra banda, fruit de la seva llarga trajectòria, l’Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic en forma de sèries d'observacions geofísiques d’alt valor per la seva qualitat, antiguitat (algunes comencen a finals del segle XIX) i continuïtat (molt poques interrupcions). Al mateix temps, al llarg de més d'un segle, la biblioteca ha acumulat també un extens fons cartogràfic. L’Observatori i l’ICGC col·laboren també en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació responent a criteris d’antiguitat, rellevància i exclusivitat. A hores d’ara s’han escanejat i posat a disposició dels ciutadans més d’una cinquantena i es preveu anar ampliant el fons. Aquest fons escanejat es lliura a l’Observatori i forma part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.
El Patronat de l’Observatori està format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional, els departaments d’Empresa i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).