El passat dilluns 10 de novembre, Antoni Segarra va defensar a l'Observatori de l'Ebre la seva tesi doctoral titulada "Detecció automàtica de començaments abruptes de tempestes magnètiques utilitzant xarxes neuronals", obtenint el grau de doctor amb nota excel·lent. El Dr. Segarra ha realitzat aquest treball sota la supervisió del Dr. Juan José Curto i en el programa de doctorat en geofísica de l'Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull).
El treball de tesi, del quan s'han derivat dues publicacions científiques en revistes internacionals, permetrà avançar cap a l'automatizació del Servei internacional de variacions magnètiques ràpides de l'Observatori de l'Ebre, el qual, actualment, requereix supervisió manual. La dificultat rau en que el resultat del nou procediment automàtic ha de ser totalment coherent amb el de les metodologies manuals utilitzades fins ara.
En el treball s’ha optat per l'ús de xarxes neuronals per resoldre el problema. El mètode desenvolupat és capaç de detectar els començaments abruptes de forma automàtica, ràpida, sistemàtica i essent coherent amb el mètode manual. Aquest nou mètode és capaç de treballar satisfactòriament tant amb dades de molts observatoris, com de pocs. Si es treballa amb dades d'observatoris de baixa latitud magnètica els resultats són totalment coherents amb les llistes tradicionals.
El treball ha representat també un avançament en la comprensió física dels començaments abruptes de tempestes magnètiques, de la seva complexa morfologia, tant vista des dels observatoris terrestres com des dels satèl·lits i, finalment, ha representat una reflexió sobre l'evolució històrica del concepte de SC i de la seva definició.
El tribunal de tesi fou format pel Dr.José Miguel Juan (UPC), la Dra. Emma Suriñach (UB) i el Dr. David Altadill (URL).
Aquesta tesi es situa en la llarga tradició de recerca competitiva internacionalment feta a l'Observatori de l'Ebre i s’emmarca dins la línia de recerca en geomagnetisme i aeronomia.
L'Observatori de l'Ebre és una fundació destinada a l'estudi i l'observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l'any 1904 i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). El seu patronat és format per la Universitat Ramón Llull, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, l'Agencia Estatal de Meteorología, la Companyia de Jesús, l'Ajuntament de Roquetes, l'Ajuntament de Tortosa, l'Instituto Geográfico Nacional, el Servei Meteorològic de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.