Entre el 28 d'abril i el 1r de maig, l'Observatori de l'Ebre estarà present a la 72a Fira de les Terres de l'Ebre "ExpoEbre" amb un estand dedicat a l'Antàrtida i la sismologia. A la Fira d'enguany, pretenem fer una menció especial al 20è aniversari de la presència de l'Observatori a l'Antàrtida així com mostrar la sismicitat natural que s'enregistra amb les nostres estacions sísmiques, tant de terratrèmols de la Península Ibèrica com d'altres llocs del món. Per donar a conèixer la ciència sísmica, s'ha preparat una divertida activitat amb un sismògraf de joguina que ens permetrà entendre com s'enregistren les ones sísmiques.
Durant cada estiu austral, l'Observatori ha realitzat a l'Antàrtida successives campanyes de recerca sobre geomagnetisme i ionosfera, obtenint un registre continu del camp magnètic terrestre i perfils ionosfèrics. Malgrat els 12700 km que ens separen i gràcies a les tecnologies de comunicació, des de Roquetes es poden realitzar labors de monitorització d'aquests paràmetres quasi en temps real i durant tot l'any, converitnt l'Observatori en una institució espanyola amb una sèrie històrica de dades més llargues a l'Antàrtida.
En quant a l'activitat sísmica, l'Observatori de l'Ebre compta amb instruments de registre des de l'any 1904. La instrumentació ha canviat molt des de llavors, hem passat des dels grans pèndols ancorats en pilars (encara es poden visitar a l'Observatori), fins als petits sensors electrònics actuals. Però, en essència, el procés físic mitjançant el qual s'enregistren les ones sísmiques segueix essent el mateix. A l'ExpoEbre hi presentarem una estació sísmica amb la que els usuaris podran interactuar, al mateix temps que podran observar com un és un registre real realitzat amb les nostres estacions desplegades al territori.