L’Observatori de l’Ebre participa a un nou projecte de recerca europeu, T-FORS, Travelling Ionospheric Disturbances Forecasting System (T-FORS, GA - 101081835) (https://t-fors.eu/), finançat per la Comissió Europea dintre el programa Horizon Europe.
Les pertorbacions ionosfèriques itinerants o TIDs (de l’anglès, Travelling Ionospheric Disturbances) constitueixen un tipus específic de pertorbació en el clima espacial que afecta críticament el rendiment d’infraestructures en múltiples sectors tant a l’espai com a terra arribant a poder interrompre les operacions i les comunicacions. T-FORS té com a objectiu proporcionar nous models capaços d’interpretar una àmplia gamma observacions de la corona solar, el medi interplanetari, la magnetosfera, la ionosfera i l’atmosfera per fer predicció i emetre avisos de TIDs amb algunes hores d’antelació. Es faran servir tècniques d’aprenentatge automàtic per entrenar els models amb les bases de dades d’anteriors projectes Horizon 2020, per estimar la probabilitat d’ocurrència de TIDs de mitjà abast i per pronosticar l’ocurrència i propagació de TIDs de gran abast. Es crearà un prototip del servei seguint les especificacions de la comunitat d’usuaris i seguint els estàndards de qualitat similars als serveis meteorològics. Les agencies aeroespacials i de protecció civil organitzaran demostracions sobre el terreny per validar el rendiment dels prototips del T-FORS.
Per aconseguir l’objectiu de fer predicció de TIDs és necessari afrontar els següents objectius específics:
- Desenvolupar nous models de predicció basats en les característiques de les TIDs detectades en el marc de passats projectes Horizon 2020 i projectes nacionals, utilitzant per una banda algoritmes d’aprenentatge automàtic (ML, de l’anglès Machine Learning) per predir l’ocurrència i propagació característica de les TID de gran abast, i models estadístics per altra banda amb la finalitat d’estimar la probabilitat d’ocurrència i propagació de les TIDs de mitjà abast.
- Millorar el coneixement científic de l’origen i evolució de les TIDs que donarà lloc a una proposta d’inventari de potencials indicadors primerencs, que servirà per la validació dels resultats dels models de predicció.
- Desenvolupar un prototip del servei seguint els requisits dels usuaris i seguint els estàndards i procediments de control similars a les millors pràctiques emprades pels serveis meteorològics.
- Realitzar demostracions sobre el terreny per validar la usabilitat del prototip de servei del T-FORS, analitzant els efectes de les TIDs sobre radars HF i les aplicacions i els efectes sobre sistemes de trobar direccions utilitzant ones HF.
- Proposar un concepte arquitectònic integral, que inclogui la densificació de xarxes d'instruments terrestres, i noves missions espacials, i possibles ajustos futurs per tal de desenvolupar un servei operatiu en temps real compatible i complementari als serveis de meteorologia espacial de l'ESA.
El consorci del projecte T-FORS el formen 10 membres, National Observatory of Athens (NOA, Grècia, que actua com a coordinador del projecte), Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV, Itàlia), Royal Meteorological Institute (RMI, Bèlgica), Borealis Global Design Ltd. (BGD, Bulgària), Insitute of Atmospheric Physics AS CR (AIP-P, República Txeca), Leibniz Institute of Atmospheric Physics (IAP-L, Alemanya), German Federal Police (GFP, Alemanya), Institute of Earth Physics and Space Science (FI, Hongria), Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA, França) i l’Observatori de l’Ebre.
L’Observatori de l’Ebre actua com a líder d’un dels paquets de treball (WP5), responsable de coordinar les activitats de difusió dels resultats obtinguts al T-FORS. A més, contribueix a la resta de paquets de treball, destacant especialment en la validació dels resultats de predicció i propagació de TIDs de gran abast.
El projecte va començar l’1 de gener de 2023 i té una durada de 2 anys. El pressupost total del projecte és de 994.688€.