Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

El projecte de recerca se centra en l‟impacte de la meteorologia espacial, concretament les pertorbacions geomagnètiques (GMDs), en sistemes tecnològics crítics com les xarxes de transport d‟electricitat i gas a Espanya. La meteorologia espacial rau en l'emissió solar de partícules i energia a l'espai, que influeix en la magnetosfera i la ionosfera terrestres i pot afectar diversos sistemes. Les GMD poden provocar corrents induïts geomagnèticament (GICs) a les xarxes de transport elèctric i d'hidrocarburs. Les GIC suposen una amenaça per als transformadors de potència, podent causar interrupcions i talls en el subministrament elèctric. A més, poden afectar els gasoductes i oleoductes, afectant els seus sistemes de protecció catòdica i provocant corrosió.
L'objectiu del projecte és modelitzar les GICs a les xarxes de transport elèctric i de gas d'Espanya, tenint en compte el seu acoblament conductiu. L?estudi inclou l?avaluació de riscos en aquestes infraestructures crítiques per al benestar de la societat. La recerca utilitzarà models existents i col·laborarà amb entitats rellevants per obtenir les dades necessàries per a una modelització precisa. Les tasques proposades inclouen la modelització del potencial canonada-sòl a la xarxa de gas, la modelització de la inducció electromagnètica tenint en compte la interacció xarxa elèctrica-xarxa de gas, l'actualització contínua dels models de GIC i la validació mitjançant mesuraments directes i indirectes. La investigació avaluarà el temps necessari perquè la corrosió produïda per les GIC arribi a nivells crítics, abordant possibles problemes d'integritat a les canonades. També inclou la millora dels models de predicció mitjançant tècniques daprenentatge profund. L'estudi integra fonts de pertorbació magnètica i models de resistivitat per proporcionar una estimació exhaustiva dels camps geoelèctrics. S'aplicarà la teoria de la línia de transmissió de Font distribuïda per modelar la inducció magnètica en gasoductes, tenint en compte el diàmetre i la resistivitat del gasoducte, les propietats del revestiment i la geometria de la xarxa. El mètode de la matriu d'admitància de bus es farà servir per al modelatge de les GICs a la xarxa elèctrica. La validació dels models serà crucial, i implicarà el mesurament directe de les GIC en alguns transformadors de la xarxa elèctrica i el mesurament indirecte a través de les variacions del camp magnètic sota les línies elèctriques o sobre els gasoductes. La proposta inclou el desenvolupament de nous dispositius de mesura i l'aplicació de tècniques innovadores com el mètode de magnetometria diferencial.
Finalment, el projecte posa l'accent en la importància social de la fiabilitat de les xarxes de transport d'electricitat i gas, així com els riscos potencials que plantegen els fenòmens de Meteorologia Espacial. Els resultats pretenen contribuir a la resiliència de les infraestructures i aportar idees per al disseny de sistemes capaços de suportar condicions extremes. En conclusió, el projecte vol millorar la capacitat d'Espanya per vigilar i mitigar els efectes de la meteorologia espacial en infraestructures crítiques. S'espera que els resultats contribueixin al desenvolupament de serveis meteorològics espacials centrats a Europa i, sobretot, millorin la comprensió de les vulnerabilitats de les xarxes de transport d'electricitat i gas.