Observatori de l'Ebre

Seleccioni el seu idioma

Observatori de l'Ebre

La monitorització del camp magnètic i l'estat de la ionosfera aDSCF0554
l'Antàrtida és una important contribució al modelatge d’una sèrie de fenòmens relacionats amb la geofísica. Els observatoris geomagnètics són estacions terrestres dirigides a monitoritzar el camp magnètic natural amb el temps (en general durant el major nombre d'anys possible) en una ubicació fixa. Les dades dels observatoris revelen les variacions del camp magnètic en una àmplia gamma d'escales temporals, des de segons fins segles, la qual cosa és important per a la comprensió de processos, tant dins com fora de la Terra. L'activitat geomagnètica es dispara i es modulada per l'activitat solar. I la ionosfera, la regió de l'atmosfera superior que influeix en la propagació d’ones de ràdio entre llocs distants de la terra, també està influenciada pel Sol i el camp geomagnètic.

ant04L’Observatori Geomagnètic de l’Illa Livingston forma part d'una xarxa global que en l'actualitat compta amb més de 170 observatoris geomagnètics actius arreu del món. A causa de la seva llunyania, és un observatori semiautomàtic, en el sentit de que és atès pel personal científic i tècnic només durant una part de l'any, generalment de desembre a febrer, coincidint amb l'estiu austral. Va començar al desembre de 1996 amb l'estació geomagnètica actual, tot i que la instrumentació s’ha anat gradualment modernitzant per complir amb els estàndards d'observació, que estan en continua evolució. Durant la campanya antàrtica 2004-2005 es va incorporar una sonda ionosfèrica amb la instal·lació de les antenes emissores i receptores d'incidència vertical i la seva electrònica de control.

 

Ant antena

santidiflux

 

La relativa baixa densitat de dades geofísiques a l'Antàrtida dóna un valor afegit al nostre observatori. A més, tenir llargues sèries de dades en una ubicació concreta proporciona informació sobre l'evolució temporal de la magnitud física a mesurar, que és essencial per a molts estudis, com ara els relacionats amb la variació secular del camp magnètic principal, amb les variacions estacionals de tant el camp magnètic com dels paràmetres de la ionosfera, o els relacionats amb la variació del cicle solar d'11 anys en ambdós fenòmens. La disponibilitat de més de 25 anys de dades geomagnètiques, per exemple, permet eliminar efectes transitoris a les dades magnètiques i ionosfèriques, que d'altra manera serien esbiaixades per raons naturals, o si més no oferir una visió incompleta de la conducta real. L' objectiu de l'observatori és, doncs, monitoritzar tant l'activitat geomagnètica i ionosfèrica i enviar les dades a Espanya en qualsevol moment perquè pugui ser analitzades i processades en temps real, fins i tot quan la Base Antàrtica Espanyola "Juan Carlos I" és desatesa durant l'hivern austral.

 

DSC07207

 

Podeu obtenir més informació sobre els instruments de mesura i tractament de dades geomagnètiques als butlletins online. Per a les dades, podeu consultar els centres mundials de dades (p.e. WDC Edinburgh), els nostres catàlegs (catàlegs de dades Livingston) o els magnetogrames (magnetogrames Livingston) i ionogrames (ionogrames de Livingston).

Si voleu saber més sobre les nostres expedicions a l'Antàrtida, llegiu aquesta notícia, aquesta entrada al blog de El Pais #Somos Antártida, o mireu l'entrevista del programa Ben Trobats d'El Punt Avui+ Televisió del dia 12 de gener de 2016. A continuació trobareu també el vídeo "Observatori de l'Ebre, 20 anys investigant el camp magnètic a l'Antàrtida", produït per Antena Caro.